Mézes alagút
8 fő részére
Nehézség:
közepes
Kapcsolódó gyűjtemények
töltelék
- 2 nagyobb birsalma
- fél citrom leve
- 1 dl édes fehérbor
- 3 evőkanál méz
- 2 szem szegfűszeg
- fél rúd fahéj
- 7 lap zselatin
piskótához
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 1 csapott evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál olaj
krémhez
- 20 dkg vaj
- 25 dkg édes gesztenyemassza
- 1 evőkanál rum
- 1 evőkanál porcukor
tetejére
- 10 dkg étcsokoládé
díszítés
- 10 dkg dióbél
Elkészítés
1, A birsalmát meghámozzuk és negyedekre vágjuk. A gyümölcsöt 4 dl vízzel leöntjük, a citrom levével, a borral meg a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, a fahéjjal fűszerezzük és felforraljuk. Utána lefedjük, kis lángon további 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Végül a gyümölcsöt leszűrjük (levét megőrizzük), majd lecsöpögtetjük és kis kockára vágjuk. Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával kikeverjük. 2, A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük, a lisztet a kakaóporral összekeverjük, a kétféle tojásmasszát lazán összeverjük, lassan hozzáadjuk a kakaós lisztet és az olajat. A masszát beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. 20 percig sütjük. Ha kihűlt, az őzgerincformát ráfektetjük, körülvágjuk. Ez lesz a sütemény alapja. A diót megpirítjuk a sütőben a díszítéshez. 3, Az őzgerincformát zsírpapírral vagy alufóliával kibéleljük. Vaj + gesztenye + rum + porcukor, habosra keverjük. Kevés krémet a díszítéshez félretesszük. a többivel a piskótalapokat megkenjük és a nagyobbikat óvatosan az őzgerincformába simítjuk. A párolt birsalmával megtöltjük. Zselatin + gyümölcs leszűrt levét elmelegítve a birsalmára szedjük, majd rátesszük a piskótát. Krémes oldalával lefelé hűtőszekrényben fél napig dermesztjük, kiborítjuk és gesztenyekrémmel megkenjük, csokival bevonjuk, dióval megszórjuk.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.