Mézes alagút

8 fő részére

Nehézség:

közepes

Beküldte:

Kapcsolódó gyűjtemények

töltelék

  • 2 nagyobb birsalma
  • fél citrom leve
  • 1 dl édes fehérbor
  • 3 evőkanál méz
  • 2 szem szegfűszeg
  • fél rúd fahéj
  • 7 lap zselatin

piskótához

  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 1 csapott evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál olaj

krémhez

  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg édes gesztenyemassza
  • 1 evőkanál rum
  • 1 evőkanál porcukor

tetejére

  • 10 dkg étcsokoládé

díszítés

  • 10 dkg dióbél

Elkészítés

1, A birsalmát meghámozzuk és negyedekre vágjuk. A gyümölcsöt 4 dl vízzel leöntjük, a citrom levével, a borral meg a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, a fahéjjal fűszerezzük és felforraljuk. Utána lefedjük, kis lángon további 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Végül a gyümölcsöt leszűrjük (levét megőrizzük), majd lecsöpögtetjük és kis kockára vágjuk. Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával kikeverjük. 2, A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük, a lisztet a kakaóporral összekeverjük, a kétféle tojásmasszát lazán összeverjük, lassan hozzáadjuk a kakaós lisztet és az olajat. A masszát beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. 20 percig sütjük. Ha kihűlt, az őzgerincformát ráfektetjük, körülvágjuk. Ez lesz a sütemény alapja. A diót megpirítjuk a sütőben a díszítéshez. 3, Az őzgerincformát zsírpapírral vagy alufóliával kibéleljük. Vaj + gesztenye + rum + porcukor, habosra keverjük. Kevés krémet a díszítéshez félretesszük. a többivel a piskótalapokat megkenjük és a nagyobbikat óvatosan az őzgerincformába simítjuk. A párolt birsalmával megtöltjük. Zselatin + gyümölcs leszűrt levét elmelegítve a birsalmára szedjük, majd rátesszük a piskótát. Krémes oldalával lefelé hűtőszekrényben fél napig dermesztjük, kiborítjuk és gesztenyekrémmel megkenjük, csokival bevonjuk, dióval megszórjuk.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.